Fogászat Budapest

Fogászat Budapest

Fogászati szerszám szakszerű használata

2019. november 14. - Fogdoktor

A budapesti fogorvosi szakma fogásai

fogaszati kezeles budapestA budapesti fogászaton a fogorvos többféle szerszámot is használ, például az exhausztor arra szolgál, hogy a nyálat, a fog megmunkálásakor keletkező törmeléket, továbbá a nagy fordulatszámú fúráskor, csiszoláskor szükségszerűen használt spray-hűtővizet elszívja a beteg szájából. A hűtővíz elszívása azért is fontos, mert csak így tudjuk a műtéti terület áttekinthetőségét biztosítani. A hűtéskor a fogra permetezett víz nagyon zavarja a látást közvetlen rátekintéskor is, tükörből pedig lehetetlenné teszi.

Az exhausztor nem csupán a szájfenéken meggyűlő nyálat, törmeléket és vizet szívja el, hanem a fogról lecsurgó permetet is. Ha helytelenül alkalmazzák, a hűtésre használt permetet is elszívhatja, mielőtt ez elérné a fogat, így a spray-hűtést hatástalaníthatja, Kis terjedelmű, nagy teljesítményű centrifugálszivattyú, szerkezetében analóg a háztartási porszívó géppel. Abban különbözik tőle, hogy a felszívott zavaros folyadékot tartályba gyűjti, s az így nem jut a motorhoz, ill. a forgó részekhez. Lúdgégeszerű szívócsöve végére szerelt toldalék kerül a szájba, melynek alakja aszerint módosul, hogy a szájüreg mely részén, milyen munkát végez a fogorvos. A merev falú szívócső kibírja az exhausztor keltette negatív nyomást.

Nyálszívó fogászati gép

A nyálrekesz minden nedvességet tökéletesen távol tart a fogtól, ezért alkalmazza a fogorvos. Vékony gumiszövet — gumilepedő —, melyet egy vagy több fogra húzunk, s a fogakon kapcsokkal vagy selyemfonállal rögzítünk. A gumiszövet 15 cm széles, 2,5 — 5 m hosszú tekercsben (a gumit száradás ellen védő) fémtokban kerül forgalomba. Ebből vágunk le mintegy 15 — 20 cm hosszú darabot, ezen a lepedőn az ún. cofferdam-lyukasztóval annyi és akkora lyukat ütünk, ahány és amilyen fogat akarunk izolálni a fogászaton.

Általában három fogat borítunk egyszerre cofferdammal, esetleg csak kettőt, soha nem csupán a kezelt fogat (ha van szomszédja). A lyukakat oly távolságra készítjük a lepedőn, amennyire a borítandó fogak hossztengelye egymástól fekszik. A lepedőt sarkain megfogva a beteg tátott szája elé tartjuk, ill. tartatjuk, közepét a kezelendő fogak felé nyomjuk. Ahol a fogorvos tapintó ujja a gumiszöveten át a tömendő fogat érzi, oda ütjük a középső lyukat, s ettől hátra és előre, a fogívnek megfelelő görbületben, fogtávolságnyira a másik kettőt. A kilyukasztott lepedőt ráhúzzuk az izolálandó fogakra, s általában a legdistalisabb fogon rögzítjük cofferdam-kapoccsal. A cofferdam-kapocs a szájpitvarban és a szájüregben a fog nyakán megtámaszkodó karom párból áll, amelyet excentrikusán elhelyezett ruganyos kengyel köt össze.

Fogorvos budapesti szolgáltatásai

A kapcsot a fogorvos úgy helyezi a fogra Budapesten, hogy a kengyel a fogtól distalisan feküdjék. A fogak különböző alakjára való tekintettel különböző kapcsokat kell készenlétben tartanunk, minimális készletként az alsó őrlőkre egy, a felső őrlőkre egy-egy jobb és bal oldali kapcsot, valamint 2—3 különböző méretű, ún. praemolaris kapcsot, ez utóbbit használhatjuk a metsző és a szemfogakon is, bár létezik különleges, kétkengyeles frontfogkapocs is. Cofferdam- (amelyet egyébként magán a kezelendő fogon kell lyukasztó elhelyezni). Erősen roncsolt koronájú fogakon is meg kapaszkodnak az ún. gyökérkapcsok.

A gumilepedő kilyukasztása és a megfelelő kapocs kiválasztása után a legdistálisabb lyukat a kapocs két szárára húzzuk. A legtöbb kapocs szára a kapaszkodó karmok mellett kis szárnnyal egészül ki, mely a ráhúzott lepedő megtartására szolgál, a szárny és a karmok között egy-egy kis lyuk is található a szárakon. E lyukakba dugjuk a kapocsterpesztő két végét, és a terpesztővel — a kengyel elaszticitását leküzdve — széttárjuk a kapocs két szárát. Az így tágra nyitott kapcsot a lepedővel együtt a kiválasztott fogra tesszük, közben a terpesztő két nyelét egymás felé nyomjuk, a kapcsot így szétterpesztve tartjuk.

Fontos fogászati megállapítások

Fontos, hogy a kapcsot a fogon annak legnagyobb kiöblösödésétől az íny felé eső felszínen helyezzük el. Amint itt van, elengedjük a terpesztő szárait, amelyeket egyrészt a kapocs kengyelének, másrészt a beépített rugónak az ereje széttol, így a kapocs záródik, és ráfekszik a fogra. Lehetőleg eleve a fog anatómiai nyakára helyezzük, de ha nem ott feküdnék, helyzetét utólag is korrigálhatjuk.

Amint a kapocs a fogon ,,ül”, a terpesztőt kiakasztjuk a lyukakból, ha a kapocs nincs a fog nyakán, enyhén az íny felé nyomjuk a kengyelt, s a kapocs karmai a fognak az íny felé keskenyedő koronáján könnyen csúsznak a nyakra. Érezni is, látni is lehet, hogy a nyakon támaszkodnak-e a kapcsok karmai, amint odaértek, a lepedőt tompa végű műszerrel — pl. kis gömb tömővel — lebillentjük a szárnyakról, minek folytán egészében a kapocstól gingivalisan fekszik. Elaszticitásánál fogva szorosan a fog nyakához simul.

Fogászati szerszám és eszközök szakszerű használata. Néhány extra olvasnivaló tartalom olvasóink számára: Budapesti fogászati árak, fogászat a fővárosban, fogorvos szerszámai, fogszuvasodás kezelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2115306856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása