Fogászat Budapest

Fogászat Budapest

A fogorvosi kezelés részletei

2019. november 07. - Fogdoktor

A garancia feltételei a fogorvosnál

fogasz garancia budapestA fogorvosi kezelés során a fogászati garancia egyszerű feltételek mellett teljesülhet. Az Eggler-féle automaton ezt a hibát kiküszöböli. Szájon belül kerülő része három különböző alakban készül, a jobb, ill. a bal oldalsó, valamint a középső fogak izolálására. Az oldalsó részek szélesebb, a nyelv alá kerülő, és keskenyebb, a vestibulumban elhelyezendő, egymással keskeny, merev kengyel lel összekötött lapocból állanak, a középső fogak izolálására szolgáló rész két lapoca majdnem egyformán széles, e két lapocot mindkét szélén elhelyezett ív köti egymáshoz.

A kezelés fogászati szemszögből

Az fogász a fogorvosnál a garancia szempontjából az összekötő ív, ill. a vestibulumban elhelyezendő, a front fogak izolálására szolgáló lapoc közepéből átlyukasztott nyél indul ki. Ebbe a furatba illik a szájon kívül elhelyezett támasztórészből kiálló csap.

Az extraoralis rész e csap mentén rugóval mozgatható, az állcsúcson, ill. a submentalis tájon támaszkodó széles lapoc, amely nyugalmi helyzetében a csapra szerelt ütközővel érintkezik. Az automatont úgy kell elhelyezni, hogy az extraoralis részt egyesítjük a cserélhető intraoralis részek egyikével, a submentalis támasztó lapocot a komprimált rugó felfelé nyomja, így e lapoc nyomással támaszkodik az áll alsó felszínére és a régió submentalis lágy részeire. így helyben tartja az intraoralis részt, amely vestibularisan. ill. a cavumoris propriumban elhelyezkedő lapjaival egy-egy vattatekercset tart.

Előnye a Bányai-féle mű szerrel szemben (amelynél lényegesen drágább), hogy a beteg együttműködési készségétől független. Jobban rögzíti a vattatekercset a Bányai-műszernél, de működésében ez sem biztos. Minthogy a csonton, a beteg mandibuláján támaszkodik, eleve remélhető, hogy a mandibula, a nyelv és a szájfenék mozgásai folytán nem változtatja helyzetét.

A budapesti fogkezelés

A minden napos fogászati gyakorlatban azonban ismételten is látjuk, hogy — különösen nyelőmozgás következtében — helyéből elmozdul, s ilyen kor a vattatekercs sem marad meg kívánt helyén, mely a fogorvos garanciájának feltétele. Azt viszont nincs módunk megakadályozni, hogy kezelés közben a beteg nyelőmozgást végezzen (nyálat nyel, üres nyelést végez).

Bányai eredeti vattatekercstartója csak az oldalsó fogak területén használható, a frontfogak területén is használható műszert szerkesztett azonos elv alapján Huszár.

Vattatekercsek tartására jól használhatjuk még az Ivory- és az Elliot-szeparátort, az Ivory-féle matricafeszítőt is, valamint az előző pontban tárgyalt Haller-kapocs kengyelét.

A fogorvosi kezelés szakszerű részletei. Néhány extra tartalom olvasóink számára részletezve: Budapest fogtömés klinikán, fogászat a 13. kerületben, fogorvos Budapest területén.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1615342874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása