Fogászat Budapest

Fogászat Budapest

Fogászati megelőzés Budapesten

2019. október 14. - Fogdoktor

A caries megelőzése fluoridokkal

fog szuvasodas fluoridA fogászati megelőzés eme módszerének fontosságára, a hatásmechanizmus több irányú voltára, helyesnek és indokoltnak tűnik ezt a kérdéskomplexust a többi megelőzési eljárástól elválasztva összefüggően tárgyalni, a budapesti fogorvosok tapasztalatainak figyelembevételével. Elsődleges jelentősége abban rejlik, hogy eddig a caries-profilaxis egyetlen kollektív módszere.

Nemzetközi fogászati tapasztalatok

A megelőzés kidolgozása Dean fogász és munkatársainak az Egyesült Államok különböző vidékein gyűjtött megfigyelésein alapul, amelyek szerint 12—14 éves korban azoknak a gyermekeknek lényegesen jobbak a fogaik, akik születésük óta literenként kb. 0,9 —1,2 mg F-iont tartalmazó vizet isznak, mint F-szegény (literenként 0—0,2 mg F-iont tartalmazó) vizet ivó kortársaiknak.

Miután a világ minden táján — így Magyarországon, Budapesten is — megerősített tapasztalatok nyomán először a fiziológus G. J. Cox fogorvos javasolta, hogy ahol az ivóvíz F-ban szegényebb, fluoridsó hozzátételével kell a F töménységét e kívánatos szintre emelni.

A történeti tapasztalatok alapján 1945-ben kezdték el az ivóvíz művi fluorozását az Egyesült Államokban — előbb 3 városban, majd hamarosan Kanada egyik városában kísérletképpen, a pár esztendő alatt gyűjtött kedvező tapasztalatok birtokában egyre több és több helyen alkalmazzák Európa különböző országaiban is. Az elért eredmény — az Egyesült Államokban gyűjtött tapasztalatok szerint — adolescens korig a caries-intenzitásnak mintegy 60%-os csökkenése.

Mérések és a fogszuvasodás elemzése

A fogorvosok megállapításai szerint  mérsékelt égövben literenként mintegy 1,1 —1,2 mg-ra kell emelni az ivóvízben a F töménységét Budapesten, e célra akármilyen fluoridsó alkalmas. A leggyakrabban a NaF, a Na2SiF6, esetleg a H2SiF6, kivételesen a HF használatos. Sajnos, csak ott valósítható meg, ahol központi vízvezetékből nyerik a háztartásokban használt ivó- és főzővizet.

Az ivóvíz F-dúsításának módszertana részletes kidolgozást nyert. Fontos a megkívánt F-szint állandó betartása, ezt automata F-adagolókkal érik el. Ennek ellenére folyamatosan ellenőrizni kell a hálózat különböző pontjairól vett mintákban a F-koncentráció állandóságát, ezt a munkát szakember felügyelete mellett kémikus-technikus is végezheti, de a fogászati szakemberek véleményét is kikérhetik.

Mellékhatások, fogbetegségek

Káros mellékhatása azon a sok millió emberen, aki immár több mint két évtizede issza F-ban dúsított, ill. sokkal régebben természetesen F-dús víz formájában, eddig nem jelentkezett. Ennek ellenére sokan kifogásolják a kollektív caries védelem eme módját, főleg azt, hogy a közösség minden lakosa F-dúsított vizet kényszerül fogyasztani, amiben az emberi szabadság megsértését vélik egyesek felfedezni.

Annyiban igazuk van, hogy bár a F-dúsított vizet mindenki issza, közvetlenül kimutatható haszna nem mindenkinek származik belőle a fogazatán, hanem főképpen ama fiataloknak, akiknek fogazata még fejlődőben van. Az eljárás költségei az elért fogszuvasodás-csökkenéshez mérten szinte elhanyagolhatóan csekélyek; az Egyesült Államokban a lakosság egyes tagjára jutó évi megterhelés a vízszolgáltatásban részesülők számától függően 2 és 25 cent között ingadozik.

Nyugat-Európa számos országában, Budapesten is kísérelték meg a megkívánt F-ingestiót tabletták rendszeres adásával elérni, ez a módszer is jól mérhető védelmet nyújt, de a lakosság nagyobb részére csak sok üggyel-bajjal terjeszthető ki. Az egész világirodalomban egyetlen olyan kísérleti sorozat ismert, amelyben a gyermekek a megfelelő számú tablettát születésüktől kezdve nap nap után rendszeresen megkapták adolescens korukig, s ennek eredménye a kis csoporton a F-dúsított ivóvíz által nyújtottál azonos mérvű védelmet demonstrált.

Hazai viszonyaink között — ahol az ivóvíz F-tartalma természetes körülmények között nem kedvező, fluorozott konyhasó nem használatos — megfelelő körülmények között élő gyermekek számára egyéni védszerként tabletta vagy cseppek formájában ingesztálandó fluorid recepten rendelhető.

Fogászati megelőzés és kezelés Budapesten. Néhány olyan téma, mely olvasása érdekez lehet: caries kezelése, fogászati rendelő, fogorvos Budapesten, fogszuvasodás megelőzése, Budapest 13. kerület.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7615222716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása