Fogászat Budapest

Fogászat Budapest

Szuvas fog fogászati vizsgálata

2019. szeptember 09. - Fogdoktor

Kórfolyomány a fogorvosnál

fog szuvasodas anatomiajaA fogászati vizsgálat közben változatos, szövevényes a szuvas dentin mikroszkópos képe, ennek legfőbb oka abban található, hogy a kórfolyamat e szövetben vitális reakciót vált ki, mely a fogszuvasodás kezdete.

A dentin szúját a csatornákba behatoló mikroorganizmusok kezdeményezik, ezek hatására az odontoblastoknak a dentinosatomákban elhelyezkedő Tomes-féle nyúlványain vegyi változások jönnek létre: zsíros degeneratio, szétesés, mészsók lerakódása stb., ezeket a fogorvos kezelheti.

A dentincsatornák fogászati jelentősége

Ezek folytán az eleve csatornás szerkezetű dentin homogenizálódik, a homogén dentin áttetsző, keményebb az épnél, keménysége akár a zománcéval vetekszik, permeabilitása pedig csökken (minthogy a csatornák lumene elzáródik). A fogorvos ezt mindenképpen kezelni próbálja. Mivel csiszolaton optikai homogenitása miatt a csatornás szerkezetű, ép dentinnél jobban átengedi az áteső fényt, transzparens dentinről szoktak beszélni.

A fog betegsége

A fogászati kezelés első lépése, a csatornák szétesett bennékét imbibáló ásványi sók (mészsók) magából a dentinből származnak: a mikroorganizmusok anyagcseretermékei a dentint is demineralizálják, az oldódó ionok viszont könnyen csapódnak ki a csatornácskákat kitöltő, a széteső odontoblast nyúlványokból származó szerves detritusban.

Hogy e folyamat mennyire tekinthető aktív védekezésnek, mennyire pedig szükségszerűen lejátszódó reakciónak, aligha tisztázható, de lényegében nem változtat azon a tényen, hogy ennek folytán lassúbbá válik a caries progressziója a pulpa irányába, a fogászati betegség mikéntjét mutatva.

A szuvasodás sebessége

E lassúbbodás viszont gyakorlati klinikai szempontból igen fontos: minél lassabban terjed a mélybe a destructio, annál több ideje marad a szervezetnek, hogy a pulpa sejtjeinek aktív tevékenysége révén másodlagos, azaz ingerdentint képezzen, és ezzel védje a pulpát a behatoló fertőzéstől. Sajnos, sem a dentin homogenizálódása, sem az ingerdentin képzése nem állítja meg a kórfolyamatot. A fogászati vizsgálat első és legfontosabb feladata a szuvasodás lokalizációja. A fogszuvasodás haladásának sebességét a dentinben számos egyéb tényező mellett a csatornák mérete determinálja, ez utóbbi viszont az életkornak (éspedig nem a személy, hanem a fog életkorának) a függvénye — idősebb fogon szűkebbek a csatornák, s ezért lassúbb a szú progressziója. Vastagabb a dentinréteg is, tehát csak később éri el a pulpát.

A fog lyukasodása és tömése

A caries folytán a dentinben is demineralisatio, majd szinte egyidejűleg a szerves váz destructiója következik be: lyuk támad.

A felszínről a mélybe haladva — Oysi és Fwrrer vázlata szerint — a következő rétegeket ismerhetjük fel:

  • cavemák rétege: üregképződés a dentinben, számtalan, különféle mikroorganizmussal,
    baktériumszegény réteg,
  • a kezdeti fertőzés rétege: a dentin csatornákba hatoló csekély számú mikroorganizmussal,
  • a demineralizálódott, megpuhult dentin rétege.

Szuvas fog kezelése a fogorvosnál és fogászati vizsgálata. A legtöbb érdekes témát érdemes részletesen is tanulmányozni: fogászat Budapest, fogszuvasodás kezelése, fogorvos keresése, vizsgálat fájdalommentesen, caries hatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszat-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr715054840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása